Restaurangupplevelsen på casinon, i Sverige och internationellt

Hur viktig är egentligen maten på ett casino i dag? I takt med att nätcasinon har vuxit explosionsartat i Sverige och fysiska casinon stängt dörrarna, har frågan blivit allt mer relevant. Den klassiska casinokvällen med klädkod, bordsspel och en trerätters middag är inte längre en självklar del av svenska spelares vardag.
Kanske har den digitala bekvämligheten tagit över, på bekostnad av den mer kompletta upplevelsen?
Från upplevelse till effektivitet
Förr var ett casinobesök något man planerade för. Det handlade inte bara om spel, utan om att kliva in i en annan värld med atmosfär, underhållning och mat som en självklar del.
Internationellt lever det konceptet vidare. Några av de finaste restaurangerna i casinovärlden är restauranger som Nobu i Melbourne, Le Cirque i Las Vegas och Robuchon au Dôme i Macau visar hur casinon förvandlats till lyxdestinationer där menyerna är minst lika attraktiva som spelborden.
Men i Sverige ser det annorlunda ut. Casino Cosmopol i Stockholm, det sista statliga casinot, stängde våren 2025. En av anledningarna: intresset har skiftat till nätcasinon eftersom svenskar föredrar snabbhet, enkelhet och tillgänglighet.
Vad förlorar vi när casinot blir digitalt?
Nätcasinon har blivit normen. De är öppna dygnet runt och finns bara ett klick bort. För många är det en förbättring, ingen resa, inga väntetider, ingen notan att betala. Men samtidigt har en del av helhetsupplevelsen försvunnit.
Digital bekvämlighet med mänsklig touch?
Samtidigt finns det en rörelse inom iGaming där gränserna suddas ut. Liveturneringar, VIP-evenemang, spelshower och livesänd roulettebord försöker återskapa något av casinokänslan, fast online. Och även om man inte kan servera en fysisk förrätt via skärmen, så försöker många moderna casinon skapa en känsla av närvaro och engagemang.
En upplevelse som försvann
Med Casino Cosmopols nedläggning är den traditionella casinorestaurangen i Sverige i praktiken borta. I dag finns inga permanenta fysiska casinon där man kan kombinera spel med en riktig matupplevelse. Det som tidigare var en social helkväll med både roulette och middag har ersatts av en ensam spelstund framför skärmen.
Frågan är om detta är tillfälligt eller om vi har sett slutet för landbaserade casinon i Sverige. Internationellt finns fortfarande konceptet kvar, och kanske är det där inspirationen måste hämtas ifrån om Sverige någon gång i framtiden vill återinföra casinot som en destination, inte bara en spelplattform.